Hus och hägn
 
Måttbestämmelser för hönshus finns att läsa om hos jordbruksverket Det är de absoluta minimimåtten och planerar du att bygga ett nytt hönshus så finns det nästan bara en regel: Bygg så stort du kan, för du kommer alltid vilja ha fler höns än du först tänkt! Sen är det ju trevligt om man själv får rum att vistas obehindrat i hönshuset.

Mitt hönshus är på ca 5 kvadratmeter, dvs pyttelitet. Lagligt sett skulle jag förvisso få ha över 30 hönor där, men det känns för mig helt otänkbart. Ofta har man fler djur under sommaren då de vistas ute till största delen, sedan slaktar man ö
verskottet på hösten så man får ett lagom antal höns att avla på till nästa år.

För att underlätta städningen kan man ha en skiva under sittpinnarna. Då hamnar den mesta gödseln där och ströet hålls rent längre. Jag har en masonitskiva som är klädd med byggplast. Den är lätt att skrapa av och när det blir för smutsigt kan man lätt byta plasten. Ta ut gödseln ett par gånger i veckan. Vill man undvika att hönsen går i gödseln får man sätta nät över skivan. En stege upp till pinnarna underlättar för mina tunga hönor att ta sig upp.
   

 


Till sittpinnar tycker jag att naturpinnar, t.ex. björkstammar, är det bästa. Då får pinnen inte samma form överallt och hönsen slipper sitta med fötterna i exakt samma ställning varje natt. Tjockleken på pinnen beror på hönsens storlek. Utförligare information om sittpinnar hittar du
här.

Värpredena har jag byggt löstagbara för den händelse att en höna skulle vilja ruva. Då kan man lätt flytta redet hon ligger i till en lämpligare plats om man så önskar. Taket är sluttande för att de inte ska sitta och på det och smutsa ner. För att locka hönorna att lägga äggen i redena kan man använda redägg, dvs ägg i plast, gips eller trä. Hönor gillar nämligen att värpa där andra värpt före dem. I mina reden ligger dock golfbollar och det har hittills fungerat bra det med. En pinne framför redet gör det lättare för hönorna att ta sig upp. 

 

 

 

Hönshuset ska vara dragfritt och torrt. Fukt och drag är mycket värre för hönsen än kyla. För att slippa fruset vatten om vintern är det ändå bäst om temperaturen håller sig över nollan. Ett sätt att minska draget är att bygga en liten "farstu" framför luckan ut. På bilden ovan kan man se hur jag har gjort. Framför utgången har jag häftat fast remser i byggplast som en liten köldridå. Det tar lite tid innan hönorna vågar gå genom ridån, så sätt upp en remsa i taget så de hinner vänja sig. Detta förhindrar att det blåser rakt in i huset.

 

Höns ska ha tillgång till fin sand eller jord att bada i. Sandbadet är viktigt för hönsens hygien och hjälper dem att hålla sig fria från löss och andra parasiter. Om hönsen går fria hittar de 'badplatser' lite varstans, men när det regnar eller snöar måste man erbjuda sand inomhus eller under tak. Jag har en kattlåda med sand inne i hönshuset, men jag har faktiskt aldrig sett dem använda den. För att motverka ohyra kan man blanda aska i sandbadet. 

 


 

Att sprätta och leta föda är ett annat grundläggande beteende hos hönsen. På bilden nedan har min lilla flock gått loss på en halmhög som jag skulle använda i mina grönsaksodlingar. Allra trevligast tycker jag är när hönsen kan gå fria på gården. Det syns att de tycker det är roligt att gå på upptäcksfärd och de hittar en massa föda på egen hand. Det är ju alltid en viss risk, rävar och rovfåglar kan slå till när man minst anar det, men att bygga en totalsäker hönsgård är svårt det med. Jag har mina höns i hönsgården när jag inte är hemma, annars får de gå ut. Man får dock se upp om man har ett grönsaksland eller andra växter man är rädd om. Hönsen är inte så finkänsliga när de har en smaskig mask på kornet!

  

Powered by Website Baker